Burgerparticipatie: vertrouwen in de overheid

Burgerparticipatie is cruciaal om vertrouwen in de overheid krijgen en een actieve rol van burgers te bevorderen. Laten we bij het begin beginnen en antwoorden te geven op vragen zoals wat is Burgerparticipatie? Waarom is burgerparticipatie belangrijk? Hoe kan technologie helpen om effectieve communicatie met burgers mogelijk te maken? Overbrug de kloof door transparantie en creëer draagvlak daar waar de burger is. Beleid uitvoeren doe je samen.

Wat is nou burgerparticipatie?

Burgerparticipatie betekent dat burgers actief meedenken in de uitvoering van beleid. Burgers in een actieve modus krijgen om mee te laten doen. Burgers die graag mee willen doen, willen daarin ook inspraak hebben. Inspraak in de uitvoering van het beleid. Inhoudelijk het beleid vormgeven. Draagkracht creëren in de samenleving. Dit kan via inspraakavonden, referenda of digitale platforms. Het doel is om burgers een stem te geven in beslissingen die hen raken. En als zij die stem hebben laten horen, kan het de uitvoering van het beleid een positieve bijdrage aan krijgen.

Waarom wil een overheid een actieve burgerparticipatie?

Burgerparticipatie heeft veel voordelen. Besluiten met input van burgers worden beter geaccepteerd. Draagvlak creatie binnen de samenleving is belangrijk. Betrokkenheid vergroot het vertrouwen in de overheid. Dat besluiten goed zijn genomen en goed worden ingevuld. Studies tonen aan dat een actieve burgerparticipatie het vertrouwen met 30% verhoogt. Burgers brengen waardevolle kennis in. Geven transparant inzicht in wat er speelt in de samenleving en hoe het beleid ingevuld zou moeten worden, in plaats van zou kunnen worden. Dit maakt beleid effectiever. Uit datzelfde onderzoek blijkt dat landen met hoge participatie betere resultaten boeken. Betrokkenheid versterkt het gemeenschapsgevoel. Samen sta je sterker.

Kloof tussen Overheid en Burger Overbruggen

Dat er een kloof is tussen de overheid en de burger is een feit. Deze kloof is in de loop der jaren flink groter geworden. Het vertrouwen in de politiek is gedaald. Deze neerwaartse spiraal kan eenvoudig doorbroken worden. Om de kloof tussen overheid en burger te overbruggen is transparante communicatie nodig. Vertrouwen komt te voet en is te paard gegaan. Openheid over beleid en besluiten zorgt ervoor dat burgers zich geïnformeerd voelen. Toegankelijke kanalen voor feedback zijn essentieel. De overheid moet dus zijn waar de burgers zelf ook zijn. Dit kan via fysieke bijeenkomsten of digitale platforms. Laat zien dat de input van burgers wordt gebruikt. Regelmatige updates en terugkoppeling zijn belangrijk. Blijf informeren. Blijf in dialoog met de burger. Zonder dat het de ambtelijke organisatie (nog) meer tijd kost. Sterker nog, het moet minder tijd kosten om met de burger in gesprek te zijn. Daarvoor is moderne technologie beschikbaar. 99% van de burgers gebruikt WhatsApp om direct en efficiënt te communiceren. Daarom moet de overheid daar ook zijn. Niet op de telefoon van de burger maar het liefst in de telefoon.

De stappen naar Burgerparticipatie

Om tot een actieve burgerparticipatie te komen, zijn een aantal stappen noodzakelijk. Identificeer relevante onderwerpen om burgers actief bij te betrekken. Zorg dat deze onderwerpen belangrijk zijn voor de burgers, dat dit nu of in de toekomst speelt in de samenleving. In een vroeg stadium de burger de kans geven mee te doen door actief te informeren. Dit verhoogt de betrokkenheid. Gebruik de mix van fysieke en digitale kanalen om zoveel mogelijk burgers te bereiken. Bijvoorbeeld een flyer of brief -vermijd vakjargon!- met een slimme QR code. Deze slimme QR code maakt drukwerk meetbaar. Hoe wordt een brief ontvangen? Is de flyer beter? Wat is het beste om de samenleving te laten participeren? Bied educatie en informatie aan op het juiste moment en zorg voor interactie. Dit kan via brochures, websites of informatieavonden. Maak gebruik van eenvoudige middelen en technologieën zoals WhatsApp voor directe communicatie en feedback. Laat de slimme QR code doorverwijzen naar WhatsApp. Vul vooraf het bericht in en start meteen de communicatie. Eenvoudig en laagdrempelig. Participatie is niet moeilijk.

Ripplecom en Burgerparticipatie

Ripplecom speelt de cruciale rol in het bevorderen van burgerparticipatie. Actieve burgerparticipatie vraagt om de juiste middelen. Ripplecom is met participatie, draagvlak en transparante directe communicatie ontworpen. Volledig veilig volgens de laatste privacy standaarden. Dit platform combineert de kracht van WhatsApp met de eenvoud van e-mail. Wij hebben onze missie om de de communicatie tussen overheid en burger te verbeteren. De communicatiekloof te overbruggen tussen burger en overheid. Dat doen we vanuit burgerperspectief. Waar is die burger? Die zit in zijn telefoon. Waarom zit de overheid daar niet? Via WhatsApp kan de overheid direct communiceren met burgers in hun mobiele telefoon. Slimme proactieve berichten houden burgers op de hoogte en betrekken hen bij lopende initiatieven. Binnen de overheidsorganisatie zorgt interne berichtenroutering en notities voor efficiënte samenwerking. Dat levert dus niet meer werk op, maar bespaart juist aan grote hoeveelheden e-mail en verstorend telefoonverkeer. Handig en duidelijk transparante directe communicatie rechtstreeks vanuit de samenleving. Ripplecom zorgt voor veilige en compliant communicatie, essentieel in de moderne digitale wereld.

Achter de Voordeur bij de Burger

Met Ripplecom kunnen burgers en overheden direct berichten uitsturen via WhatsApp. Burgers zitten in de telefoon. Zo komt de overheid achter de voordeur. 70% van de berichten worden binnen de eerste 20 minuten gelezen. Is er actie nodig vanuit de samenleving onderneemt 20% actie. Dat is onvoorstelbaar met brieven en/of flyers die alleen maar informeren. Neem de drempels weg die onnodig zijn, zoals moeten intypen van de websites mijngemeente.nl/onderwerp/subonderwerp/actie/nogiets. Die drempel is te hoog. Dat zorgt niet voor burgerparticipatie. De dialoog zorgt voor burgerparticipatie. Actief een WhatsApp bericht sturen zorgt voor hoge lees- en responspercentages. Proactieve communicatie is mogelijk. Overdag en reactie wanneer het de burger uitkomt. Berichten worden binnen 24 uur gelezen en beantwoord. Ruim de tijd om te plannen en te reageren. Draagvlak creatie doen we vanuit de motivatie om samen een succes te maken. Automatisering met slimme beslisbomen en AI helpt om berichten efficiënt te beheren en te beantwoorden.

Burgers Actief Betrekken

Zorg voor concrete en duidelijke oproepen tot actie in communicatie. Wees daar waar de burger is. Redeneer vanuit een burgerperspectief. Daar kan geen bestuurlijk of ambtelijk gedrag tegenop. De burger is buiten het gemeentehuis. Zorg dan vanuit binnen het gemeentehuis focus op de burger. Sta weer in dienst van de burger. Transparante directe communicatie daar waar de burger is: op de telefoon. Mensen reageren sneller op specifieke verzoeken. Overweeg kleine beloningen of incentives voor actieve deelname. Er is een bereidwilligheid. Laat zien wat er met hun input gebeurt. Regelmatige updates en terugkoppeling zijn belangrijk. Gebruik vertrouwde platforms zoals WhatsApp om de drempel voor deelname te verlagen. Doe dat wel veilig volgens de regels van de AVG.

Wat vind de VNG?

Ripplecom is gaan informeren bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). De VNG laat alle communicatiemiddelen en -mogelijkheden over aan de lokale overheid. Het adviseert om veilig en transparant te communiceren en op te passen met sociale media kanalen. Publiekelijk reageren via sociale media is niet direct verstandig. De afdeling communicatie dient hiervoor een beleid te hanteren. Echter is WhatsApp niet een social media kanaal, maar een direct communicatiekanaal zoals e-mail en telefoon. Daarom adviseert de VNG om zoveel mogelijk kanalen te faciliteren om burgerparticipatie -veilig- te activeren. De VNG staat positief tegenover de slimme ontwikkeling van Ripplecom om met burgers in contact te komen en burgerparticipatie te stimuleren.

Wij helpen overheden de kloof met burgers te overbruggen en actieve burgerparticipatie te stimuleren. Wil je weten hoe Ripplecom jouw gemeente de tools en technologie om dit op een veilige, efficiënte en gebruiksvriendelijke manier te realiseren? Neem dan direct contact met ons op.

Kickstart je doelgroepbenadering

Overtuigd hoe we je organisatie kunnen helpen met de beste communicatie?

Antwoord binnen 24 uur
24 uur ondersteuning via Ripplecom

Wil je je communicatie verbeteren voor betere projecten, processen en organisatie? Wil je de betrokkenheid en steun van je doelgroep vergroten? Geef je team de beste tools om samen te werken. Maak gebruik van ons uitstekende communicatietalent om de groei van je organisatie te ondersteunen. Binnen één week is je Ripplecom operationeel. Geef je organisatie een vliegende start, bereik je doelgroep waar ze zijn: op hun telefoon.

Bel or WhatsApp om je vraag te beantwoorden

+31(0)850602509